A Zelma-torta a család egyik távoli, pécsi ágából származik. De hogy ki volt Zelma (Lagerlöfön kívül), azt sajnos én sem tudom. Eddig nem találkoztam hasonló süteménnyel sem szakácskönyvben, sem cukrászdában. A süti nagyon tömény, általában nem nagyon látványos (Az enyém is inkább egy őszülő barna bálnára hasonlít), de igen finom. Érdekessége, hogy egy evőkanál zsemlemorzsát leszámítva nincs benne liszt.
Zelma-torta
A tésztához:
10 tojás fehérje
28 dkg porcukor
28 dkg darált dió vagy mandula
1 evőkanál zsemlemorzsa, esetleg búza- vagy zabkorpa
reszelt narancs- vagy citromhéj
A krémhez:
1 dl erős kávé
2-3 evőkanál kakaó
10 tojás sárgája
20 dkg cukor
15 dkg vaj
A tojás kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. Tepsi hátára sütőpapírt teszünk, és 180 fokos sütőben, rövid idő alatt (kb. 10 perc) 2,5 lapot sütünk. Még melegen leszedjük róla a sütőpapírt.
A kávét a kakaóval sűrűre főzzük. A tojássárgáját és a cukrot kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük. (Ez nagyon hosszú ideig tart, aztán hirtelen besűrűsödik.) Belekeverjük a kávét, majd alaposan elkeverjük benne a vajat.
A lapokat kettévágjuk, a krémmel össze-rétegezzük, és a maradék krémmel bevonjuk.
Ha kicsit szebben akarjuk tálalni, hosszában vágjuk el a lapokat, és főzzük sűrűbbre a krémet. Ekkor hosszúkás süteményestálon tálaljuk.