A Kisasszony a múlt hétfőn hároméves lett. Természetesen mindenféle felállásban megünnepeltük, szűk család, nagyszülők, nagynénik, torta a bölcsiben stb., elég nagy forgalom volt nálunk az elmúlt időszakban. A születésnap ürügyén szombaton megtartottuk Vera első babazsúrját is, azt gondoltuk, most már van akkora, hogy érdemes belevágnunk, és talán most másfél gyerekkel könnyebb ilyenben megszerezni az első tapasztalatokat, mint jövő ilyenkor kettővel lesz. A programon nem kellett gondolkodni, a nagyszoba közepét kiürítettük, beraktuk oda Vera kiskonyháját egy rakás műanyag edénnyel és egy nagy kupac kirakót. Ez négy ekkora lánykát kiválóan lefoglalt egy délutánra. Az ételek annál több fejtörést okoztak. Adva van három darab 2,5 éves és egy 3 éves kislány, akik közül csak az utóbbiról tudom, hogy mit szeret, és az a lista is igen szűkös. Plusz itt lesz mindenkivel egy anyuka meg mi a férjemmel. Az utolsó csavart pedig az adta, hogy az egyik kislány allergiás a tojásra, és mivel én a cukrom miatt tudom, hogy felnőttként is milyen rossz az, ha vendégségben csak nézed a fogások egy részét, nem szerettem volna ilyen helyzetbe hozni a leánykát. Kicsit turkáltam az internetet, többek között a pár évvel ezelőtti témában vágó VKF-et is, de sokra nem jutottam. Aztán hallgattam a józan eszemre, és a következőkre jutottam:
- Főztem babavirslit (mini virsli néven lehet kapni, és összetevőiben sem nagyon borzasztó), mert akkor Vera már biztosan nem marad éhen, és azt könnyű is enni, akár villával, akár kézzel.
- Készítettem pici fasírtgolyókat, amik szintén gyerekfalatnyiak voltak. Ezt tojásmentesre akartam, és úgy gondoltam, kicsit adok az egészséges életmódnak is, így a darált hús (0,5 kg) és a hagyma-fokhagyma-só-bors mellett kb. 30 g zabkorpát tettem hozzá, amit előtte vízzel pépesre kevertem. Ez kicsit összetapasztotta a húst is. Egy fél estén keresztül gömbölygettem a másfél centis golyókat (talán 50 darab lett), és sütőpapírra téve 200 fokon fél óra alatt megsütöttem. Mindenkinek ízlett, és nem is esett szét.
- Felvágtam egy rakás zöldséget (paradicsom, paprika, uborka, répa) külön-külön tálkákba, és aztán „kismókusok kenyérre is kenhetik”-alapon lehetett magában rágcsálni, vagy a kitett ecettel-olajjal-fűszerekkel salátát csinálni belőle.
- És persze mindehhez volt kenyér.
Utána pedig torta és gyümölcs. A tortát szintén tojástalanra szerettem volna, így több recept kombinációjából raktam össze. Interneten több helyen találni vonattortát, ami nekem már korábban megtetszett, most megvalósítottam:
Mivel a keréknek használt kekszek elég nagyok voltak, és az utasokat sem sikerült elég filigránra gyurmásznom marcipánból, így az összhatás kissé Férdi és Béni-s lett, de nagy sikert aratott. A furfangosan felvágott tojásmentes piskóta, ami a torta alapja volt, kicsit furcsa volt a normál piskóta után, de sem az elkészítése, sem a megevése nem okozott semmi gondot. A krém pedig egyszerűen csokipuding vajjal. Díszítéshez a keksz mellett Smartiest és marcipánt használtam. Hasonlóan jó ötletnek tartom, ha a kocsikba nem utasokat ültetünk, hanem mindenféle egyéb nassolnivalót, nyalókát, kekszet, csokit stb., amiért - ahogy az egyik recept írta - „egész évben nyafizik a gyerek a boltban de nem vesszük meg neki...”
Vonattorta tojásmentesen
A piskótához:
460 g liszt (vagy 400 g liszt és 60 g kakaópor)
150 g gyümölcscukor
1 kanál vaníliakivonat
2 tk. ecet
125 ml olaj
250 ml víz
3 tk. sütőpor
csipet só
7 dl tej
80 g keményítő
20 g kakaópor
150 g gyümölcscukor
100 g étcsokoládé
250 g olvasztott vaj
A piskótához összekevertem a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálba tettem a cukrot és az ecetet. Folyamatos keverés mellett a cukorhoz adtam a vizet és az olajat. A masszába beledolgoztam a lisztet. Egy 20x30 centis tepsibe simítottam a masszát, és 200 fokra felmelegített sütőbe tettem. A betevéskor rögtön visszavettem a hőmérsékletet 180 fokra, és bő 30 percet sütöttem.
A krémhez csokipudingot készítettem (lehet zacskós pudingból is (két zacskó csokipuding), én jobban szeretem a saját keverésű verziót): A cukrot, a keményítőt és a kakaóport kevés hideg tejjel simára kevertem. A többi tejet felforraltam és belekevertem a keményítős keveréket. Egyet rottyant, aztán beleolvasztottam a csokit és a vajat.
Ezután jött a formázás, ami leírva nagyon bonyolultnak hangzik, de valójában egyszerű. A piskótát vízszintesen kettévágtam. Ezután az alábbi ábra szerint hat részre daraboltam:
Ezután a darabok közepét megkentem krémmel, illetve azzal ragasztgattam őket össze és vontam be. Így összesen négy négyzetből állt egy-egy kocsi, a mozdony pedig a két hosszabb és a két rövidebb téglatest egymásra ragasztásából lett. Mivel a mozdony teteje kicsit ingatag volt, azt két hurkapálcával rögzítettem. A kerekek kekszből lettek, az utasok marcipánból, és az egészet kis Smarties-okkal tettem színesebbé. A mozdony kéményét a három gyertya alkotta.