Egy korábbi receptet húznék elő, ami teljesen egyszerű, de nagy előnye, hogy működik. Lassan befejezek a Hagyományok Házában egy remek tanfolyamot, ahol különböző népi technikákat tanultunk. A népi étkezési szokásokról is volt egy óra, ahol többek között kalácsot sütöttünk. Az eredmény igen jó lett, ezért ajánlom mindenki figyelmébe. Ebből az adagból rengeteg apró kalácska lett.
Kalács
10 dkg vaj
3 tojás sárgája (a fehérjétől kevésbé lesz foszlós, azt hagyjuk meg a kenegetéshez)
10 dkg cukor
só
kb. fél liter tej
4 dkg élesztő a tejben felfuttatva
A langyos (dugd bele az ujjad, ha nem érzed se hidegnek, se nagyon melegnek, akkor pont jó) tej egy részébe (kb.
Közben szitáljuk a lisztet egy nagy tálba (Hagyjunk egy keveset a gyúródeszka belisztezéséhez!), üssük bele a tojást, tegyük bele a vajat és egy csipet sót. Kezdjük el gyúrni, majd amikor már minden hozzávaló kézmeleg, öntsük hozzá a felfutott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze, Ha nem akar összeállni, vagy nagyon kemény, öntsünk még hozzá a tejből. Akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ezután szórjunk a tál aljára egy kevés lisztet, tegyük rá a tésztagombócot, és szórjuk meg a tetejét is. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre kelni. (Huzattal vigyázzunk!) Amikor megkelt, formázzuk meg, úgy is kelesszük még egy keveset (15-20 perc), majd süssük ki!