Születésnapomra legnagyobb örömömre egy kedves barátnőm Mauntner Zsófi második szakácskönyvével állított be. Ez is egy nagyon jól sikerült könyv, olvasni is élvezet (éhgyomorra nem ajánlott), számomra most egy hibája van, hogy sok benne a krumplis étel, amit én nagyon szeretnék, de most a cukrommal ez kevéssé kompatibilis.
Már több ételt is megfőztem belőle, nagy sikerrel. Októberben barátok jöttek hozzánk vacsorázni, ez adta az apropót az édes-savanyú sültcékla-saláta elkészítéséhez. A sütőben sült cékla maga egy nagyon jó alapanyag. Kevés vele a munka, nagyon finom, ízgazdag, és magától is rendkívül édes. Az eredeti recept még jobban ráerősít erre az édességre, ezen szelídítettem kicsit, hogy én is ehessek belőle, valamint kihagytam a kapribogyót, mert annyira nem kedveljük.
Édes-savanyú sültcékla-saláta
3 kisebb cékla (kb. 50 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
2 szál szárzeller
egy evőkanál mazsola
4 ek. balzsamecet
1 ek. eritrit vagy más cukor/édesítő
só, bors, olívaolaj
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A céklákat egyenként egy darab alufóliára tettem, meglocsoltam kevés olívaolajjal, és megsóztam. Az alufóliába bugyoláltam, és bő egy óra alatt puhára sütöttem a sütőben. Kis hűlés után könnyű lehúzni a héját.
Közben az apró kockára vágott hagymát megdinszteltem 2 evőkanál olajon, hozzáadtam a felkarikázott szárzellert és a mazsolát. Ezt elég 1-2 percig pirítani. Hozzákevertem a kis kockákra vágott sült céklát. Hozzáadtam az eritritet és a balzsamecetet. Pár percig erős lángon rotyogtattam, hogy besűrűsödjön. Sóztam, borsoztam és jól lehűtöttem. Mautner Zsófi olívaolajjal meglocsolt és frissen őrölt borssal megszórt mozarellát ajánl hozzá, mi is ilyet ettünk, illetve mindenféle finom füstölt sonkákat.