Áldott, békés ünnepeket!
Bobájkának felénk a mákos gubát nevezik. A decemberi Szuflé magazinban (Ma Magyarországon megteheti egy ilyen szintű magazin, hogy nincs saját honlapja???) találtam egy mákosguba-tortát. Kicsit átdolgoztam, tettem bele vaníliát, narancshéjat, és mi melegen ettük ebédre. Egy hagyományos étel látványos feldolgozása lett belőle, várhatóan megtartom a repertoárban.
Habos bobájka
két nagy korpás kifli (összesen 190 g)
4 dl tej
3 tojás
60+120 g cukor vagy édesítő
120-150 g darált mák
A kiflit kis karikákra vágtam. A tejet, a tojás sárgáját, a 60 g cukrot és a mákot összekevertem, és ezzel leöntöttem a kiflit. Állni hagytam (nem kell neki sok idő, de én előző este megcsináltam eddig). A szobahőmérsékletű fehérjét elkezdtem habbá verni, és fokozatosan hozzáadtam a többi cukrot,míg kemény és fényes lett. Tűzálló tálba simítottam a kiflit, és elrendeztem a tetején a habot. 180 fokon addig sütöttem, míg a hab enyhén megbarnult (kb. 20 perc). Négy kisebb adag lett.