Időnként kissé megszeppenve olvasom el egy-egy boltban, hogy mi mindent raknak bizonyos szelídnek látszó termékekbe. Ilyenkor aztán mindig elkap a hév, hogy csak házilag készítettet, biót stb. Aztán a lelkesedés általában a rendelkezésemre álló idő függvényében változik. Viszont épp egy ilyen kirohanás kapcsán találtam egy sajtkrémet házilag receptet, ha jól emlékszem, a Nők Lapja egyik fórumán.
Sajtkrém házilag
egy nagy pohár tejföl
egy kávéskanál só (vagy több-kevesebb ízlés szerint)
mindenféle ízesítő (ezekről mindjárt részletesebben)
egy szűrő
egy mély edény (elférjen benne a szűrő, és legyen kb. öt centi hely alatta)
egy textilpelenka
A metódus egyszerű: a tejfölt öszekeverem a sóval, beleteszem az ízesítő(ke)t és beleteszem egy rétegnyi pelenkával kibélelt szűrőbe. Az egészet rá az edényre, és legalább egy éjszakát hagyom csöpögni hideg helyen (pl. hűtőben). A végeredmény egy kissé savanykás krém lesz, olyan, mint amit a német Frischkäsének hívnak. Magyarra friss sajtként szokták fordítani, de szerintem ez röhejes....
És akkor a részletek:
- Szűrőbélelésre a textilpelenka a legjobb. Én próbáltam gézzel (abból legalább két réteg kell), de a pelenka vált be a legjobban. Pelenkából szép nagyokat lehet kapni, amiből szűrőnyi darabokat szab az ember. Többször használható (akárcsak a gyerek fenekén), viszont én mindig csak olyan mosásba szoktam tenni, amiben nincs öblítő, legfeljebb ecet és/vagy illóolaj.
- Tejföl helyett lehet joghurtot vagy jó sűrű tejszínt is használni. Minél magasabb az alapanyag zsírtartalma, annál több krémsajtunk lesz, és persze annál több kalóriát tartalmaz a végeredmény. Nekem a tejföl vált be legjobban, de lehet keverni is az alapanyagokat.
- Ízesítőnek bármit lehet használni, amit józan ésszel egy krémsajtba beletenne az ember. A Mesesajt óta tudjuk hogy ezen dolgok száma a végtelenbe tart, de a családi béke fenntartása érdekében tennék néhány javaslatot. Nálam nagyon jól beváltak a klasszikus zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregano, majoranna stb.) egymagukban vagy kombinálva. Őket jól egészíti ki egy kis gerezd fokhagyma. Ha van otthon belőlük friss, akkor vágjuk apróra és úgy keverjük a tejfölbe, ha nincs, akkor a szárított változat sem rossz. Szintén sikeres volt az olaszos zöldfűszer + sűrített paradicsom kombináció, valamint a Piros Arannyal ízesített is (kis körözött-utánérzéssel). Finom még a kapros, illetve a legutóbb kipróbált pestós verzió is. Ha van otthon kaliforniai vagy paradicsompaprikánk, és elég apróra tudjuk vágni, szép tiritarkává tehetjük a krémet.
- Ami az edény alján visszamarad, az a savó. Ezt állítólag sok mindenre lehet használni, kellemes, tápanyagban gazdag innivaló annak, aki szereti, és állítólag a fürdővízbe téve is jó hatású. Én általában azonban ki szoktam önteni, mivel ebből a mennyiségből elég kevés lesz.