A képet itt találtam.
A rozmaring egy remek növény. Finom íze mellett a népi gyógyászat is alkalmazza, többek között antibakteriális, görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt. Én magam is sokszor használok rozmaringolajat, kiváló reumás és ízületi panaszokra (a nyakam szokott gémberedni), illetve frissítő hatása is van. Amikor az ember már csak kattog a munkahelyen, és nem halad semmire, elég egy-egy csepp rozmaringolaj a halántékra, és máris jobban megy a dolog. Agyserkentő hatását már Shakespeare is ismerte, Ofélia is így szól a Hamletben: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek rózsám, hogy jussak eszedbe.” A rozmaring szimbólumként Magyarországon számos területen megjelenik, a bölcsőtől az esküvőn át a sírig kíséri a halandót, főként a sváb vidékeken. Erről részletesen itt.
Én most a rozmaring számtalan kedvező tulajdonsága közül kettőt használtam ki: a finom ízét, és azt, hogy itt terem az erkélyen. Olyan ebédet akartam főzni, ami kellően könnyű, nem kell sokat állni hozzá, mert az már nem nagyon megy, és minden szükséges hozzávalót meg tudok szerezni a hűtőből, a spájzból és a sarki Pennyből. Ez utóbbi helyen sikerült egészen tisztességes csirkecombot vennem, így el is dőlt, hogy mit fogok enni.
Rozmaringos csirke sütőzacskóban
3 csirkecomb
3 rozmaringág
6 közepes krumpli
2 gerezd fokhagyma
2 közepes hagyma (vagy ha van, 5-6 egészen apró)
citromlé (még jobb, ha van kezeletlen héjú citromunk, ezt karikázva kell rátenni)
olívaolaj
két löttyintésnyi száraz fehérbor
só, bors
A krumplit és a hagymát megpucoltam, az előbbit kockákra, utóbbit négybe vágtam. A fokhagymát felaprítottam, és mindezeket elrendeztem egy sütőzacskó alján. A csirkecombot sóztam, borsoztam és megkentem kevés olívaolajjal. A krumpli tetejére ültettem, és melléraktam a rozmaringokat. Bekötöztem, a zacskón néhány lyukat vágtam, és ezen keresztül ráöntöttem egy kevés citromlevet és a bort. 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem. Ezután kivágtam a zacskó tetejét, és még kb. 10 percig sütöttem, hogy a csirkék megpiruljanak.