Hosszú kihagyás után jelentkezem, Picilány eddig elég kevés időt hagyott nekem akár arra, hogy a konyhában ténykedjek, akár arra, hogy ide írogassak valamit. Ma délelőtt azonban sikerült valami újat csinálnom. Igaz, hogy közben több km-t szaladgáltam a konyha és a gyerekszoba között, mert szegény leányzó a pocakja miatt elég nyugtalanul aludt, és kb. tízpercenként sírdogált egy sort. De sikerült őt is megvigasztalnom, és az ebéd is odaégés nélkül elkészült. Fényképezni viszont ezek után már nem volt időm/erőm.
Az étel lényege a balzsamecet. Nemrég olvastam a chefkoch.de hírlevelében valamilyen húsról, amit balzsamecettel készítettek el. Azt a receptet persze azóta sem találom, és igazán arra sem emlékeztem, milyen húshoz mennyi balzsamecetet tettek, és mit kellett még vele csinálni, de mivel nagyon szeretem a balzsamecetet, úgy gondoltam, megpróbálok saját kútfőből valamit alkotni. Az ecettel vigyázni kell, mert elég erős az íze, ha sok kerülne a húsra (mint nálam is), akkor kevés cukorral lehet szelídíteni. Persze pontos arányokat nem tudok, érdemes kevesebbel kezdeni, és szükség esetén még hozzáadni.
Balzsamos csirkemell
1 csirkemell
3 gerezd fokhagyma
csiperkegomba
balzsamecet
(teljes kiőrlésű) liszt
(gyümölcs)cukor
só, bors
olaj
A fokhagymát felaprítottam, a csirkemellet csíkokra vágtam. Kevés olajon megpirítottam őket, hozzáadtam a gombát (ebben az esetben éppen szeletelt gombakonzerv volt), megszórtam egy kevés liszttel, és meglocsoltam balzsamecettel. Felöntöttem egy kevés vízzel, puhára pároltam, és sóval-borssal és pici cukorral ízesítettem.
Mi egyszerű sós főtt krumplival ettük, amit én - nem túl elegánsan - a villámmal beletörtem a szószba, ami igen jó ötletnek bizonyult.