Azt már január óta lehet tudni, hogy az idei egy időhiányos és visszafogott karácsony lesz, és valószínűleg dúsan cirkalmazott mézeskalácsok sem lepik el a konyhánkat. Éppen ezért nagyon megörültem egy receptnek, ami anyukám közvetítésével érkezett hozzám. Egy viszonylag gyorsan elkészíthető aprósütiről van szó, ami a színes franciadrazséknak köszönhetően elég látványos is. Az alábbi adagból elég nagy mennyiségű süti lett, egy kb. 20 cm átmérőjű fém kekszesdobozt megtöltöttem vele, és még kénytelen voltam néhány kimaradó darabot gyorsan elfogyasztani. :)
Francia puszedli
3 tojássárgája
25 dkg margarin
16 dkg porcukor (ez szerintem rettentő sok, én végül 4 dkg gyümölcscukorral csináltam, bőven elég volt bele)
40 dkg süteményliszt
egy narancs vagy citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2-3 ek. rum
kb. fél csomag franciadrazsé
A cukrot és a margarint habosra kevertem, és egyenként beledolgoztam a tojások sárgáját. (A fehérjékből lehet habcsókot vagy angel cake-et sütni.) Hozzáadtam a rumot, majd a többi hozzávalót a franciadrazsé kivételével. A tésztát a hűtőbe tettem pihenni (legalább 1-2 óra kell neki).
A megdermedt tésztából kis dió nagyságú gombócokat gyúrtam, a tepsire ültettem és belenyomtam a közepükbe egy-egy franciadrazsét. 200 fokos sütőben megsütöttem.
Elég tartós sütemény, egyszer valami csoda folytán két hetet is kibírt. (Szerintem dobozban tovább is eláll, de eddig mindig hamarabb elillant.)