A nappali tagozatos egyetem, az itthon lévő másfél éves meg az ovis ötéves mellett kiválóan megvalósítom az unatkozó kismama archetípusát. Ennek ellenére időnként lecsapok a kisebbik délelőtti alvásidejére eső Ízes élet című műsorra, amelyben Mautner Zsófi főz napról napra mindenféle finomat. Különösen azért szeretem az itt szereplő recepteket, mert eggyel közelebb állnak a jelenlegi gyerekterelgetős-szaladós hétköznapjaimhoz, mint a blogon szereplő magasabb gasztronómiai kiválóságok. Emellett Zsófi itt is igényes, és sok konyhai trükköt is el lehet lesni.
A múltkor áfonyás-almás morzsapitét készített. A morzsasütik nekem amúgy is nagy kedvenceim, ez pedig egy olyan változat, aminek az alját sem kell gyúrni-nyújtani, mégis szépen összeáll. A süti tojásmentes és bármilyen gyümölccsel készíthető, én elkezdtem elhasználni a cseresznyebefőtteket, és hogy valami csavar is legyen a dologban, szegfűszeggel fűszereztem.
Szegfűszeges cseresznyés morzsasüti
20 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél csomag sütőpor
24 dkg vaj
15 dkg eritrit/cukor
három kis üveg cseresznyebefőtt
egy evőkanál keményítő
őrölt szegfűszeg
A liszteket, a cukrot és a sütőport összekevertem, majd egy nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat. Összemorzsoltam, és a kétharmadát beleszórtam egy 20x30 centis tepsibe, és kissé lenyomkodtam. 10 percre betettem a 190 fokra előmelegített sütőbe. Közben előkészítettem a cseresznyét. Lecsöpögtettem, mivel teljesen natúr volt, megszórtam egy kanálnyi eritrittel, szegfűszeggel ízesítettem, és rászórtam kanál keményítőt, ami beszívja a gyümölcs nedvességét. Az elősütött tésztán egyenletesen eloszlattam, és megszórtam a maradék morzsával. Még 25 percet sült.